10 szuperélelmiszer anyukáknak

Miután a baba megszületik, általában az anyuka kerül a fontossági lista legvégére, annak ellenére, hogy kiemelten fontos a táplálkozás a szülés utáni felépüléshez és a szoptatáshoz. Itt van most 10 szuperélelmiszer, amely segíti a friss anyukákat:

rozmaringszarasszuzpecsenye1. Vöröshús 

A várandósság alatt nagyon fontos az anyukának és a babának is elegendő mennyiségű vas bevitele és a várandós kismamák gyakran szenvednek vashiányban. Ennek egyik legjobb forrása a vörös húsfélék. Ajánljuk: rozmaringszáron grillezett szűzpecsenye csiperkegombával.

2. Natúr joghurt

A baba igen sok kalciumot von el az anyuka szervezetéből a terhesség alatt, hogy saját csontjait kialakítsa. Ha nem pótoljuk a kalciumot, akkor saját csontjainkból vonja ki a szervezet, hogy a babának juttassa. A natúr joghurt ideális kalciumforrás, fehérjében és egy sor egyéb ásványi anyagban is gazdag. Készítsen gyümölcsturmixot, keverjen hozzá müzlit és máris kész a szuperreggeli.

3. Olajos magvak0f73019f521e7d31

Az allergénektől való félelem miatt szoptatás alatt néhány anyuka kerüli az olajos magvak fogyasztását annak ellenére, hogy azok tele vannak magnéziummal, rosttal, fehérkével és jótékony zsírokkal. Tudósok szerint pont, hogy ajánlott allergének fogyasztása szoptatás alatt, hogy a baba is ellenállóvá váljon. Amennyiben azonban élelmiszer allergiája van vagy a családban előfordul, először konzultáljon egy specialistával.

4. Zab

Ha az anyuka szoptat, akkor jóval több energiára van szüksége, mint a várandósság alatt. A szervezetet komolyan igénybe veszi a tej előállítása, így a zab egy jó megoldás a szükséges energia pótlására. Alacsony a glikémiás indexe, lassan szívódik fel, egyenletesen jut a glükóz a véráramba. A zab kiváló rost forrás is.

5. Banán

A kismamáknak egész nap energiára van szükségük és gyakrabban kell enniük a szoptatás alatt. A banán erre remek alternatíva tízóraira vagy uzsonnára, akár magában, akár tejjel összeturmixolva. Gazdag magnéziumban, fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában és, ha keményebb a gyümölcs, akkor még egy jó adag keményítőhöz is jut a szervezetünk. Ez egy speciális rost, amely a jó baktériumokat segíti beleinkben.

6. Tojásfriss spenótsaláta_3

 Amikor az anyukának nincs ideje és egy gyors reggelire van szükség, akkor az egyik legjobb megoldás, amelyet nehéz überelni. Egye meg a teljes tojást, a sárgáját is! A tojás sárgája tele van ásványi anyagokkal és B-vitaminokkal, így extra energiát biztosít a szervezet számára! A tojást nem csak reggelire eheti, hanem gyors ebédre, vacsorára is! Egyen mellette egy kis zöldséget és teljes kiőrlésű kenyeret is, mint egy csodás és tápláló étkezés! Ajánlatunk: friss spenótsaláta ördögszekér laskával!

spenotesgombatoltelekespulykamell7. Spenót

A spenót magas folsav tartalma miatt igaz szuperélelmiszer. A kismamának szüksége van rá, főként, ha nemrég született kisbabája és jobb, ha egyeztet a dietetikussal, védőnővel a napi mennyiséget illetően. Nagyon könnyű beilleszteni étrendünkbe a spenótot! Egy tányér főzelék egy tükörtojással vagy turmixban, salátában, levesben, tésztával. Ajánlatunk: spenóttal és gombával töltött csirkemell!

8. Gombarókagombaszószos csirkemellnyár

D-vitamin nélkül a szervezetünk nem tudja hasznosítani a kalciumot. A legtöbb D-vitamint a napsütéssel jut szervezetünkbe. Mivel egy újszülöttet nehéz napoztatni, így alacsony a D-vitamin szintje is. A gomba kiváló D-vitamin forrás és annak a gombának, amit egy órára kitettek a napra, még magasabb. Napi 3 fej gomba már jelentős D-vitamin forrást jelent számunkra! Ajánljuk: csirkemell nyársak gombás szósszal.

gyomberes_gomba_garnelaval_risztesztaagyon_19. Rákfélék

A cink szintén fontos szerepet játszik a szülés utáni felépülésben, így fontos, hogy elegendő mennyiséget vigyünk szervezetünkbe. A rákfélék remek cink forrásnak számítanak, az osztrigával az élén. De, ha nem szereti az osztrigát, akkor is van sokféle megoldás – a feketekagylót vagy a fésűkagylót otthon is nagyon egyszerű elkészíteni! De féljünk tőle. Vegyünk még tésztát, paradicsomszószt, zöldségeket és kagylót és 20 perc alatt máris kész a remek vacsora. Ajánljuk: gyömbéres sült gomba garnélával.

10. Extraszűz olívaolajspagetti gombás paradicsomos bazslikomos szósszal_2

Az extraszűz olívaolaj gazdag antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban. Nem csak salátákhoz jó, de a zöldségeket is főzheti ezzel, sőt, a zöldség antioxidáns tartalmát is növeli! Még több zöldséget fog enni, ha ízlik! Ajánlatunk: spagetti gombás paradicsomos bazsalikomos szósszal.

Forrás: http://www.theglow.com.au/health/best-foods-for-new-mums/

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-white-mushrooms-close-up-fresh-sliced-image30773127

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*