A csiperkegomba mellrák ellenes hatása – kutatások

A csiperkegomba kedvező élettani hatásáról már számos cikk, szakirodalmi hivatkozás jelent meg. Ismert a gyulladásokat csökkentő, vírusellenes, koleszterin-csökkentő, immunrendszer-erősítő hatása, de közismerten jó hatással van a vérnyomás és a vércukorszint szabályozására. Jellemző, hogy magas a szeléntartalma és D-vitamin tartalma, melyek speciális termesztési eljárásokkal tovább növelhetők.

A csiperkegomba rákellenes hatását elsőként az amerikai City of Hope rákkutató intézetből Dr. Shiuan Chen írta le.

A csiperkegomba konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, ami gátolja az aromatáz nevű, az emberi szervezetben természetesen előforduló enzim termelődését. Az aromatáz gátlásával a klimax utáni női szervezetben kevesebb ösztrogén termelődik. Az ösztrogén magas szintje pedig közvetlenül összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. 2006-ban végzett kísérletekben bizonyították a csiperkegomba kivonatának rákellenes hatását, mivel az eredmények szerint a fogyasztása csökkentette a szervezet aromatáz aktivitását és az ösztrogén termelését.

A mellrák megelőzésében az egyik legfontosabb a megfelelő étrend kialakítása. A kutatások azt mutatják, hogy egy megfelelően kialakított étrenddel, ami napi 100 g gomba elfogyasztását tartalmazza, jelentősen csökkenhetjük a mellrák kialakulásának kockázatát.

Természetesen a kutatások jelenleg is folyamatban vannak és reméljük, hogy újabb és újabb pozitív eredmények fognak napvilágot látni.

Amennyiben érdeklik a csiperkegomba elkészítésének lehetőségei nézzen szét oldalunk csiperkés receptjei között!

 

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*