A gombafogyasztás jótékony hatása a testsúlyra

A FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a gomba fogyasztása pozitív hatást gyakorol a testsúly szabályozására. A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Orvostudományi Kara testsúly-szabályozási központjának egyéves, randomizált klinikai kísérlete azt mutatta, hogy ha a vörös húst kétspórás csiperkegombával helyettesítik az étrendben, az hatékony alternatívát kínál a fogyás elősegítésében és fenntartásában.

receptfüzet-salátaA kísérletben 73 felnőtt vett részt (88%-uk nő; átlagéletkoruk 48,4 év). A résztvevők felét egy intervenciós csoportba osztották be, ahol naponta egy csészényi gombát fogyasztottak hús helyett, a másik felét pedig standard fogyókúrás csoportba. Az egyéves kutatási időszak végén az eredmények azt mutatták, hogy a húst gombával helyettesítő alanyok 3 kilogrammot fogytak és testösszetételük is javult a standard diétát követőkhöz képest, továbbá a testsúlycsökkenést meg is tudták őrizni.

Az új kísérlet egybehangzik a korábbi kutatások eredményeivel, amelyek szintén azt mutatták, hogy az alacsony energiasűrűségű ételek, különösen a gombák fogyasztása a magas energiasűrűségű ételek (például darált marhahús) helyett hatékony módszer lehet a napi energia- és zsírbevitel csökkentésére, miközben továbbra is megmarad a telítettségérzés az étkezések után.

A Bostonban megrendezett Kísérletes Biológia 2013 konferencián bemutatott tanulmány szerzője Lawrence Cheskin, az egyetem docense.

Forrás: http://www.gombaforum.hu/2013/egeszseg/a-gombafogyasztas-jotekony-hatasa-a-testsulyra/

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*