A gombák csodálatos gyógyhatása

Manapság kevesen tudják, hogy nemcsak a növényekben, hanem a gombákban is óriási gyógyító erők lakoznak. Ma már számos kísérlet bizonyítja a gombák egyes hatóanyagainak tumorgátló, immunerősítő, antivirális stb. hatását. Ennek alátámasztására számos orvosi és mikológiai közlemény áll a rendelkezésünkre. Szakkönyvek eddig ebben a témában főleg Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban jelentek meg. Távol-Keleten számos írásmű foglalkozik ezzel a témával. Jelenleg az USA-ban több tucat könyv jelent meg a gyógyító gombák hatásáról, történetéről, alkalmazásairól. Ezen irodalmak többsége is japán és kínai irodalmakra hivatkozik.

A nyugati világban, ahol a gyógynövények ismerete és alkalmazása a természetgyógyászatban, fermentációs iparban és gyógyszergyártásban a reneszánszát éli, a gombák gyógyhatásának ismerete jogtalanul feledésbe merült. E jelenség többek között azzal magyarázható, hogy Európában néhány évtizeddel ezelőttig – a csiperke és laskagomba fajok kivételével – nem ismerték a gombák mesterséges termesztésének lehetőségeit, így nem lehetett őket ipari mértékben hasznosítani. Ezenkívül a modern szintézisorientált gyógyászati iparban a gombáknak nem jutott hely. Nem csak az ázsiai országokban, hanem hazánkban, Ny-Európában is számos gyógyhatású gombával találkozunk, melyekről a hétköznapi ember megfeledkezett.

A gyógyhatással rendelkező gombák felhasználásának sokoldalú módja szinte áttekinthetetlen volt már régen is. Alkalmazták őket a krónikus sárgaság, a vesegyulladás, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladások, az álmatlanság, a bronchitis, asztma és gyomorbántalmak, májbetegségek, kezelésére, immunrendszer, az általános ellenálló-képességfokozására stb. Ma már nem csak a hagyományos kínai természetgyógyászok, hanem az orvostársadalom is a leghatásosabb szernek tartják a gombák egyes kivonatait a rákos és különböző tumorokban szenvedő betegek kezelésében.

A termőtestek különböző szénhidrátokat, aminosavakat, kevés fehérjét, lipideket, alkaloidákat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Különösen két anyagcsoportját tartják hatásosnak. Az egyikhez a poliszacharidok tartoznak, amelyeket tumorcsökkentő és immunrendszer-erősítő hatását igazolják. A másik csoport a triterpénekből áll. Ezekhez sorolhatók például a Ganoderma fajok esetében az igen aktív ganoderma-, ganolucid- és lucidémasavak, stb. A rendelkezésre álló adatok szerint ezek gátolják a májtúltengést, csökkentik a vérnyomást és koleszterinszintézist, valamint a hisztamin felszabadulását.

A gyógyhatással bíró gombák közül talán a legtöbbet a Ganoderma lucidumról, a pecsétviaszgombáról, vagy a  shiitake-ről (Lentinula edodes) hallani, ennél azonban sokkal szélesebb a skála. Fontos megemlíteni a gyapjas tintagombát (Coprinus comatus), amit gyomorpanaszokra, emésztés serkentésére és az aranyér gyógyítására használnak, de jelentősen csökkenti a vércukorszintet is. Különböző daganatos megbetegedések esetén a kutatók jelentős daganatellenes hatást tapasztaltak.

Ismert többek között még a gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea), ami jelentős antimikrobiális hatással bír, de emésztőszerv-rendszeri, vagy szív és érrendszeri problémák kezelésére is alkalmas.

bokrosgomba (Grifola frondosa) az egyik leguniverzálisabb gyógyhatású gomba, kiváló vérnyomás-csökkentő, ismert AIDS és rákellenes hatása. A kutatások szerint a májvédő hatáson túl fogyasztása a vércukorszint szabályozására is kedvezően hat.

És természetesen ne feledkezzünk meg a jól ismert csiperkegombáról sem, ami azon túl, hogy az egyik legfontosabb természetes vitamin- és ásványianyag-forrás kellene hogy legyen, jelentős gyógyhatással is bír. Számos kísérletben bizonyították már a rákellenes hatását. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a különböző bélrákok kialakulásának kockázatát, de a prosztatarák megelőzésében is fontos szerepet kap. Rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak, ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.

A gombák többsége kiváló forrása továbbá a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak és folsavnak. Ezek alapján joggal kerültek fel a szuperélelmiszerek közé a gombák és népszerűsége miatt kifejezetten a csiperke.

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*