A gombák segíthetnek az elhízás megelőzésében

gombasrukkolasalataEgy pakisztáni kutatócsoport bevezető kutatásai arra mutatnak rá, hogy az olyan alacsony kalóriatartalmú ételek, mint pl. a gombák rendszeres fogyasztása segít az elhízás megelőzésében. Ez egy igen jó és fontos hír, mert az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felmérése szerint a 20 évesnél idősebb amerikai felnőttek egyharmada túlsúlyos és ez az arány hazánkban sem sokkal jobb. Az elhízás pedig a szív- és érrendszeri betegségek, a rák egyes fajtáinak, és a 2-es típusú cukorbetegségnek egyik legjelentősebb kockázati tényezője.

A Lawrence Cheskin által vezetett, a John Hopkins Központban végzett kísérletekben a résztvevők négy napos ciklusokban véletlenszerűen kaptak marhahússal vagy gombával készült ételeket.

A húsételek esetében az energia (kalória) bevitel szignifikánsan magasabb volt, mint a gombás ételek esetében. A húsételeket fogyasztók a négy nap alatt naponta átlagosan 420 kalóriával és 30 g zsírral fogyasztottak többet, mint a gombaételeket fogyasztók.

rozmaringszarasszuzpecsenye

A kísérletben részt vevőknek kérdőíveken kellett osztályozniuk az ételeket ízletesség, jóllakottság az étkezést követően, illetve telítettség érzés a későbbiekben. A résztvevők által adott pontok az egyes ételcsoportok esetében nem különböztek jelentősen.

– A legérdekesebb az volt, hogy a kísérleti alanyok egyértelműen elfogadták a gombákat, mint húspótlót az ételeikben. Az alacsonyabb kalóriabevitel hatására sem ettek több ételt később, a nap folyamán – mondta el Cheskin.

Cheskin kutatócsoportjának előzetes megállapításai szerint a kapott adatok alapján elmondhatjuk, hogy ha az emberek 4 dkg portobello gombát fogyasztanának minden egyes hamburgerükben a 4 dkg marhahús helyett és semmi más nem változna az étkezésükben, akkor is több, mint 18 000 kalóriával és 3 kg (!) zsírral fogyasztanának kevesebbet évente.

Forrás: www.nation.com

gombafejekfustoltmozzarellaval

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*