A laskagomba beltartalma

A gombából készült ételeket elsősorban íz- és aromaanyaguk miatt kedveljük. A laskagombából készült ételek íze, a laskagomba fűszerező értéke a többség véleménye szerint megelőzi a csiperkéét. Németországban leglelkesebb kedvelői “borjúhúsgombának” nevezik.

ip006188_GG

Túlzás lenne persze a laskagombát a hússal egyenértékűnek tekinteni, hiszen a gombák fehérjetartalma lényegesen kisebb és fehérjéik biológiai értéke is valamelyest alulmarad a húsokhoz képest.

A laskagomba szárazanyagának 15-25%-a fehérje, 1-2%-a zsír, 6-10%-a ásványi só. Az ásványi sók többsége kálium és foszfor. A fennmaradó részt a szénhidrátok és egyéb anyagok teszik ki, ebből jelentős részt tesz ki az emészthetetlen rost. A termesztett laskagomba fehérje- és ásványi só tartalma kisebb, mint a csiperkéé. Ennek oka valószínűleg az, hogy szubsztrátumai lényegesen kisebb hamutartalmúak, mint a csiperke komposztja.

A gombák egyes vitaminokban kiemelkedően gazdagok, ezért “vitaminbombáknak” is nevezhetjük őket. Ezek a B1-, B2-vitamin, a niacin, a folsav és a pantoténsav. Jelentős mennyiségben tartalmaznak D-vitamint is. Említést érdemel, hogy 10 dkg friss laskagomba elfogyasztása kielégíti egy felnőtt ember napi B2-vitamin és niacin igényének 40%-át, a folsav igényének 25%-át, pantoténsav igényének 23%-át, valamint B1-vitamin igényének 17-20%-át. A laskagomba B1-vitamin- és folsavtartalma jelentősen meghaladja a csiperkéét.

A laskagomb110276_laskagomba_600_1_GGa más gombákhoz hasonlóan az egészséges táplálkozás fontos eleme lehet. Beltartalma miatt fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható. Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Vesebetegek étrendjében azonban csak korlátozottan szerepelhet magas káliumtartalma miatt.

Japán kutatók a laskagomba vizes kivonatával sikeresen csökkentették egyes daganatok növekedési sebességét. Állatkísérletekben kimutatták a takarmányként felhasznált szárított őrölt laskagomba koleszterincsökkentő hatását. Csehországban a gomba termőtestéből magas vérkoleszterinszint elleni kivonatot állítottak elő. Orosz kutatók a laskagombából egy Pleurotin nevű antibiotikumot készítettek.

A laskagombát az alábbiak szerint alkalmazhatjuk koleszterincsökkentés céljából. Naponta 3-9 g szárított gombát fogyasszunk, amit lenyelhetünk kapszulában, vagy folyadékba (meleg vízbe, teába, levesbe, stb.), ételbe keverve. A friss gombából a szárított mennyiség tízszeresét, 30-90 g-ot fogyasszunk naponta.

Forrás: www.gombaforum.hu 

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*