Laskagomba

110276_laskagomba_600_1_GGA laskagomba termesztése az 1950-es években, Németországban indult nagyüzemi méretekben, hazánk jelentős kutatásokkal és technológiai fejlesztésekkel járult hozzá a laskagomba világhódításához. Az 1960-as években Tóth László és Heltai Imre dolgozta ki a gomba szalmatáptalajon való mesterséges termesztésének nagyüzemi módszerét és mai napig a HK35-ös elnevezésű, Gyurkó Pál által nemesített fajtát termesztik a legszélesebb körben a világon. A világ laskagomba termesztése kb. 8-900 ezer tonna/év.

Legjelentősebb termesztő országok Kína, Dél-Korea, Japán, Európában Olaszország, Spanyolország, Belgium, Magyarország és Lengyelország. Napjainkban ez a kedvező élettani hatású gombafaj ismét egyre népszerűbb a fogyasztók között, köszönhetően erőteljes, intenzív ízének, könnyű, kényelmes termeszthetőségének. Nagyobb piacokon, háztáji termelőknél jobbára egész évben beszerezhető, viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.

DSCN_1884Tápanyagtartalma hasonló a csiperkegombáéhoz, emészthetősége azonban kedvezőbb, mert sejtfalának a kitintartalma kevesebb. Legértékesebb a fehérjetartalma, ami ugyan csak 2,5% szárazanyagra számítva, de annak 93-94%-a emészthető. Összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.

Ásványianyag-tartalma nem magas, de kálium-, magnézium- és foszfortartalma figyelemre méltó, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma kedvező. Nagyon kevés a nátriumtartalma, így nagyon jó a kálium és a nátrium aránya, illetve szelént is tartalmaz.

A laskagomba vitamintartalmát illetően a B-vitamin csoport bír a legnagyobb jelentőséggel. Míg a zöldségfélék 100 g-ban általában 1 felnőtt napi szükségletének 15%-át fedezik, addig a laskagomba 100 g-ja a 20%-át, a B2 (ribofalvin) 35-40%-át , a B3 (niacin) majdnem az egész napi szükségletet tartalmazza; folsav-tartalma, amely a B12-vitamin felszívódását segíti elő, a teljes napi szükségletet biztosítja.

ip006188_GG

A mai kínai orvoslásban a laskagomba porát az érrendszer erősítésére, végtag-merevségek, görcsök kezelésére használják. Kutatások igazolják, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, vizes kivonata egereken egyes daganatokkal szemben volt hatásos. Hosszabb időn át adagolt gomba az immunrendszert aktivizálja. Bizonyos influenza vírusok ellen is hatékony, egyes laskagomba-fajok vizes kivonata antibiotikus hatással is bír.

Próbálják ki laskagombás receptjeinket is!

Forrás: www.elestar.hu

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*