Portobello

portabellaGG

A Portobello gomba alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagy méretű változata. Nagyon nagyok, akár 13-15 cm átmérőjűek is lehetnek és teljesen kinyílt gomba.

A sokoldalú Portobello gomba a vegetáriánusok és a húskedvelők számára is egy remek, ízletes helyettesítője lehet a marhahúsnak.

A Portobello gomba a hamburgerek kiváló alapanyaga lehet húsra emlékeztető íze, illetve az alacsony kalóriatartalma miatt. Ami ideálissá teszi erre, az a mérete és a textúrája. Kiváló továbbá grillezve vagy párolva szendvicsekben vagy salátákban szeletelve.

PortobelloMushroomGG

A Portobello gomba hússzerű állagát a kinyílott lemezek és az ennek következtében kialakult alacsony nedvesség tartalom okozza. Sok recept szerint a lemezeket el kell távolítani főzés előtt. Ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt hasznos lehet, mert főzés során a lemezekben található barna spórák az étel többi összetevőjét is beszínezik. Érdemes tehát eltávolítani a lemezeket, ha gombalevest vagy rizottót, illetve egyéb rizs vagy tésztaételt készítünk. Ha tölteni szeretnénk a Portobello gombát, szintén ajánlatos megválni a lemezektől, mert így több hely marad a tölteléknek.

Az alábbi Portobello burger receptben a lemezeket eltávolítjuk, hogy megakadályozzuk a sajt elszíneződését, de ez nem feltétlenül szükséges. Egy kanál segítségével könnyedén ki lehet kaparni a gomba belsejét.

gombaburger

Grillezett Portobello

Távolítsuk el a törzseket és kaparjuk ki a lemezeket, majd egy nedves papírtörlővel tisztítsuk meg a gombákat.

Kenjük meg a kalapok mindkét oldalát olívaolajjal és szórjuk meg durva szemű sóval és feketeborssal.

Melegítsük elő a grillt közepes fokozatra. Helyezzük el a gombákat kalappal lefelé fordítva, grillezzük 4 percig, majd fordítsuk meg őket és további 2-4 percig grillezzük, amíg meg nem puhul.

A Portobello gombákra tegyünk kék sajtot és karamellizált lilahagymát és enyhén pirított zsemlével tálaljuk. Grillezés előtt mérjük össze a zsemle és a gomba méretét és ne feledkezzünk el arról, hogy a gomba a grillezés során egy kicsit összemegy. Ha még egy vastag szelet paradicsomot és egy salátalevelet is helyezünk a gombára, a vendégeink biztosan nem fogják hiányolni belőle a marhahúst.

Még több Portobello gombás receptért katt ide:

Szomorú tapasztalat, hogy sok helyen a kis méretű barna csiperkegombát adják el Portobello néven.

Érdemes résen lenni!

Forrás: http://www.thenewstribune.com

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*