Alacsony szénhidráttartalom teszi a burgert hihetetlen finommá

gombaburger

Itt a tuti: a hamburger, taco és fasírt több ízzel és fele annyi bűntudattal. Ez megtörténhet, köszönhetően egy új, titkos összetevőnek: a gombának. A Journal of Food Science egyik új tanulmánya megállapítja, hogy egy ételben a darált marhahúst, ha 50%-ról 80%-ban pirított, darált csiperkegombával helyettesítjük, akkor sokkal intenzívebb ízt érünk el, mint egy teljesen marhahúst tartalmazó étel esetében, de kevesebb kalóriával, kevesebb koleszterinnel, telített zsírral és nátriummal.

Elég hihetetlen, ugye? Ennek két oka van, ami miatt a kutatók úgy gondolják, működik: umami és nedvesség. A gomba umami ízfokozó vegyületeket tartalmaz, mint a glutamát, amely kiváltja a sós, húsleveses, gazdag vagy húsos íz érzését, csupa olyan ízek, amelyek természetesen egészítik ki a marhahúst.

Eltekintve az íztől, a gomba növeli a hús-alapú ételek tápértékét is egy egészséges adag B-vitaminnal és káliummal.

Bizonyosodj meg róla magad! Próbáld ki ezt a receptet!

Gomba és karamellizált hagyma burger 4 személyre 

Hozzávalók:

1 evőkanál plusz 2 teáskanál extra szűz olívaolaj
3 szem barna csiperke gomba, apróra vágvaMushroomCaramelizedOnionSliders628x363_GG
1 fej lilahagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
½ teáskanál szárított oregánó
¼ teáskanál apróra vágott friss petrezselyem
½ teáskanál tengeri só
0,5 kg extra sovány darált marhahús
8 zsemle
2 db paradicsom, vékonyra szeletelve
Mézes-mustáros vagy barbeque szósz

Elkészítés:

Egy evőkanál olívaolajat közepes serpenyőben közepes lángon hevítsünk fel, majd adjuk hozzá a gombát, hagymát, fokhagymát és süssük együtt. Gyakran kevergessük kb. 4 percig, amíg a hagyma puha és aranybarna lesz. Keverje hozzá oreganót, petrezselmet, tengeri sót. Vegye le a tűzről és tegye egy közepes tálba kihűlni. A  darált marhahúst tegye egy nagy tálba és adja hozzá a kihűlt gombás keveréket, majd forgassa össze óvatosan. Ossza a keveréket 8 egyenlő részre és formázzon belőle laposabb pogácsát. A zsemléket vágja félbe és locsolja meg olívaolajjal. Tegye félre. A grill serpenyőt melegítse elő közepes-magas hőmérsékleten  2 percig. Tegye rá a húspogácsákat és süsse mindkét oldalán 2-2 percig. Majd tegye rá a hamburgerzsemléket és grillezze a lapos oldalát aranybarnára. Tálaláskor minden húspogácsa tetejére tegyen karikára vágott paradicsomot. Ízlés szerint ízesítse különböző szószokkal.

2 húspogácsa tápértéke: 355 kcal, 29 g fehérje, 30 g szénhidrát, 2 g rost, 5 g cukor, 13,5 g zsír, 3 g telített zsír, 501 mg nátrium

Forrás: http://www.prevention.com/food/healthy-recipes/mushrooms-make-burgers-tastier-fewer-calories

09d079d81eaf38801e0880a583820932_GG

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*