Az év gombája

Az év gombája 2006-tól létezik, viszont a 2005-ös VIII. Országos Gombász Találkozón választották meg a gyilkos galócát (Amanita phalloides). Közepesen nagy, mérgező, tönkjén lelógó gallérja és jól fejlett bocskora van. Kalapjának színe zöld vagy barnászöld árnyalatú. Halálosan mérgező!

cantharellus-cibarius2007-ben a sárga rókagomba (Cantharellus cibarius). Tölcsér alakú, de szabálytalan, kalapszerűen kiszélesedő felső része fodros szélű. Közepes termetű, tojássárga színű gomba. Termőrétege ráncos, eres (nem lemezes). Jó, ehető! A piacon az ára vetekszik az aranyéval.

varashatugalambgomba2008-ban az év gombája a Varashátú galambgomba (Russula virescens). Kalapja sokáig félgömbölyű, csak lassan terül ki. Széle enyhén bordás, hullámos, gyakran mélyen berepedező, 6-15 cm átmérőjű. Szürkészöld színű. Kékeszöld is lehet. Az idősebb példányok zsemleszínűre fakulnak. Kemény, vastag húsú kalapjának bőre száraz, bársonyos, durván repedezik, mintha pettyes lenne.

gyapjastintagomba2009-ben a gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) lett az év gombája. Középnagy, feltűnő gomba, amelyet hosszúkás tojásdad, gyapjas kalapjáról könnyen felismerhetünk. Jó, ehető gomba.

ganodermaA 2010. év gombája a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Nem ehető gomba!

csaszargalocaA 2011. év gombája a császárgalóca (Amanita caesarea). Piros kalapú, sárga tönkű, élénksárga lemezű, nagyobb termetű galléros gomba, nagy, fehér bocskorral. Galóca neve ellenére ehető, finom gomba!

nagyozlab2012 gombája a nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera). Lemezes termőrétegű, nagyméretű, jellegzetesen kalapra és tönkre tagolt, feltűnő külsejű gomba. Ehető, de nem tévesztendő össze a piruló őzlábgombával.

csoportoscsiperke_5A 2013. év gombája a csoportos csiperke (Agaricus bohusii). Erdőkben, ligetekben (általában gyertyános tölgyesekben) igen gyakori. Húsa kellemes illatú és jó ízű. Teljesen indokolt, hogy nagyobb figyelmet kapjon.

szegfugomba2014-ben a mezei szegfűgomba (Marasmius oreades) nyert, amely öt gomba közül lett az év gombája. A mezei szegfűgomba a füves élőhelyeket kedveli. Jó szezonban nagy tömegben terem. Érdemes gyűjteni, mert jól szárítható, és vízbe áztatáskor maradéktalanul visszanyeri rugalmasságát. Ennek oka, hogy sok benne a gombacukor, a trehalóz. Egy szerethető, finom gomba, ami sok gombafóbiást győzhet meg arról, hogy a gombák ízletesek, finomak.


sotet-trombitagomba2015
-ben a sötét trombitagomba Craterellus cornucopioides nyerte meg a több helyen meghirdetett év gombája szavazást. Szárítva kiváló fűszergomba, “a szegény ember szarvasgombája.” Sötét színe miatt nem mindenki tartja vonzónak, holott valóban príma fűszer. Savanyú talajú erdeinkben helyenként igen nagy tömegben teremhet. Leginkább bükk és tölgy alatt található, azok gyökérkapcsolt partnere. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki. Garantált az ízélmény.

lilatonkupereszke_4A lilatönkű pereszke (Lepista personata) kapta meg a rangos elismerést 2016-ban. Ez a gomba a kezdő gombászok álom gombája, ami a felismerhetőséget illeti, mert jellegzetes megjelenésű, semmi mással nem téveszthető össze. Világos színű, húsos kalapja, kalappal egyező színű lemezei és feltűnő, lila színű tönkje van. A spórapora fakó húsrózsás, így lemezei világosak maradnak. Kedvenc, füves élőhelyein a késő őszi szezonban nagy mennyiségben gyűjthető. Azonban jó tudni, hogy az aromásabb gombák közé tartozik, nemcsak a külseje, hanem az íze is jellegzetes, nehéz, pereszkés, kissé földes jellegű.

Forrás: http://www.diszpolgar.hu/az-ev-gombaja-mezei-szegfugomba

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*