Csiperkegomba a szuperélelmiszer

A népszerű sajtóanyagok, wellness és egészség megőrzéssel foglalkozó média néhány élelmiszert, élelmiszer csoportot a “szuperélelmiszer” (superfood) jelzővel illet. Ennek a trendnek természetesen vannak táplálkozástudományi alapjai, de mint ahogy azt már megszokhattuk, ezek az elemzések igen gyakran túlzóak. Jelenleg a szuperélelmiszerek közé a következőket sorolják: az olívaolaj, a vörösbor, a halhús, a zöldségek, gyümölcsök többsége és a szója.Most több, párhuzamosan futó és egybehangzó kutatás alapján a szuperélelmiszerek közé emelték a termesztett csiperkegomba (Agaricus bisporus) különböző változatait, a fehér és barna csiperkét, a portobello-t. A kutatások eredményei alapján jogos ez a megtisztelő cím, hiszen a csiperkegomba számos olyan pozitív tulajdonságot mutat, ami jótékonyan hathat az emberi egészségre. Olyan biológiailag aktív anyagok kimutatás történt meg az elmúlt években, ami segítheti a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet.

A Beckman Research Institute, a City of Hope A Duarte, California megállapította, hogy a csiperke olyan anyagokat tartalmaz, ami csökkenti az ösztrogén szintet megemelő aromatáz enzim aktivitását. A szervezet túlzott ösztrogén termelése bizonyítottan megnöveli a mellrák kockázatát. A kísérletek első szakaszában hét különböző növény, a hagyma, zeller, sárgarépa, paprika, brokkoli, spenót és a csiperke volt a vizsgálatok alapja. A legnagyobb mennyiségű aromatáz inhibítort a fehér csiperkében találták meg. A kísérletek második szakaszában különböző gombafajokat vettek górcső alá: portobello, shiitake, barna csiperke, laskagomba, enoki, júdásfüle gomba, rókagomba és a fehér csiperke. Az eredmények alapján a fehér csiperkében találták meg a legnagyobb mennyiségben az aromatáz inhibítort.

A City of Hope Egészségügyi Központ kutatásaiban a csiperke és a prosztatarák kialakulásának összefüggését vizsgálták. Megállapították, hogy a csiperkében megtalálható két olyan anyag, ami két, a prosztatrák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és a aromatáz működését gátolja.

gombatalGG

Pennsylvania Állami Egyetemen, Robert Beelman professzor vezetésével kutatók a gombákban az L-ergothionein jelenlétété vizsgálták. Az L-ergothionein egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombákban több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gombákban és a laskagombában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein nem károsodik főzés hatására sem, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.

Több kísérlet utalt arra, hogy a gombák rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak, ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.

A szervezetben megfelelő mennyiségben jelen lévő szelén nélkülözhetetlen az immunrendszer fiziológiás működéséhez, sőt a legutóbbi kutatási eredmények rámutattak a nyomelem rákmegelőző hatására is. A csiperkegomba jelentős szelénforrás. A szelén bevitele azért vált nagy jelentőségűvé az elmúlt években, mert számos ország, pl. az Egyesült Királyság lakóinak többsége krónikus szelén hiányban szenved.

A gombák többsége kiváló forrása továbbá a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak és folsavnak. Ezek alapján joggal kerültek fel a szuperélelmiszerek közé a gombák és népszerűsége miatt kifejezetten a csiperke.

gombaszeletGG

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*