Csiperkegomba összetevő E-vitaminnal a prosztatarák ellen

yunzhiAz egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, a prosztatarák megállítása a célja a világ tudósainak. Az ausztráliai Queensland Műszaki Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy két természetes összetevő, egyik a csiperkegombában, másik a pálmaolajban együtt jelentősen csökkentik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Dr. Patrick Ling a Queenslandi Műszaki Egyetem Egészségügyi és Orvosbiológiai Innovációs Intézetének és az Ausztrál Prosztatarák-kutató Központ munkatársa elmondta, hogy a két vegyület egy rákellenes fehérje, az AMP-aktivált fehérje kináz (AMPK) drasztikus aktivizálódását idézte elő. Az AMPK kulcsszerepet játszik a rákos sejtek elnyomásában és a gombaösszetevő együttműködve E-vitaminnal aktiválja az AMPK-t, hogy magasabb szinten működjön – mondja Dr. Ling. Dr. Ling korábbi kutatásai megerősítették, hogy az összetevő, a poliszacharódpeptid (PSP), amely megtalálható többek között a lepketapló (Trametes versicolor) gombában vagy, ahogy Kínában ismerik a yunzhi gombában, megakadályozta a prosztatarák fejlődését preklinikai vizsgálatokban.

“Kínában az emberek gombát tesznek a levesbe, hogy erősítsék immunrendszerüket és az utóbbi évtizedben tanulmányozták ennek rákellenes hatását. Ezután tanulmányoztuk a prosztataráksejtekre gyakorolt hatását egy természetes E-vitaminnal, úgynevezett gamma-tokotrienol vagy gamma-T3-mal egyben, amelyet pálmaolajból nyertek ki. Az elmúlt 20 évben nem volt érdeklődés a gamma-T3 iránt, majd az elmúlt 5 évben egy gyors növekedés volt tapasztalható a kutatás részéről a rákellenes hatása miatt. A gamma-T3-nak ez a természetes formája, amelyet szintén ki lehet nyerni a rizskorpa olajból sokkal hatásosabb a rákos sejtek csökkentésére, mint a szintetikus forma. Csapatának legújabb kutatása azt is kimutatta, hogy a PSP valóban érzékennyé tette a rákos sejteket a gamma-T3  citotoxicitásra a prosztatarák modellekben. A két összetevő szinergikus hatása potenciálisan növeli a kemoterápia hatását és mérsékli annak mellékhatásait.” – mondta Dr. Ling.

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*