A D-vitamin fogyasztás jelentősége

A D-vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat és fogak kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik.

A D-vitamint a szervezet magától állítja elő, így inkább hormonnak tekinthető, mint vitaminnak. Fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, amelyet a vér szállít a májba, onnan a vesékbe. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elő- vagy más néven provitaminokból napsugárzás hatására alakul át. Ez befolyásolja a vér kalciumszintjét és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.

A D-vitamin kedvező hatásai:

  • normál szinten tartja a vérben lévő kalcium- és foszforszintet,
  • segíti a kalcium felszívódását,
  • segít az erős csontozat kialakításában és fenntartásában,
  • véd a csontritkulástól,
  • gyógyítja a pikkelysömört,
  • véd a magas vérnyomástól,
  • véd a ráktól és számos autoimmun betegségtől.

Kétfajta D-vitamin létezik, az egyik a D3, amely napfény (UV-B) hatására keletkezik a szervezetben, a másik a D2, amely táplálék formájában jut a szervezetbe és ott alakul át D3-má. Igen fontos, hogy megfelelő mennyiségű természetes napfényben részesüljünk az év minden szakában. Télen persze nehezebb, ilyenkor alternatíva lehet a termesztett gomba, amely az egyetlen ismert természetes D-vitamin forrás a napon kívül. Szintén fontos, hogy a D-vitamin stabil és ellenáll a hőnek, így a főzés és hőkezelés sem csökkenti a mennyiséget.

termesztett gomba a D-vitamin tartalma miatt tehát remek forrás a hideg, téli hónapokban, amikor amúgy igen kevés napfényhez jut a szervezetünk. Emellett a rendszeres gombafogyasztás erősíti az immunrendszert is, valamint növeli az antioxidánsok és B-vitaminok felszívódását.

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*