Antioxidants

We can get a big quantity of antioxidants from our food day by day. The role of the antioxidants is to neutralize the destructive free radicals of high reactivity releasing during cell metabolism. The dominance of free radicals can lead to a cell damage or cancer cell proliferation.

There are a lot of antioxidants in button mushroom. In 2003 during a research was shown that comparing with 30 other vegetables and investigating with 3 different analytical methods, button mushroom was the 5. in the list of the foods with the highest antioxidant capacity. Other investigations also confirmed the same result.

An antioxidant called ergothionein was found in the highest level in button mushroom, which apart from mushrooms can be found in liver, kidney, egg yolk, bran, wheat germ, beans and some varieties of onions. There couldn’t be found in other fruits or vegetables. From this antioxidant there is 4 times more in button mushroom than in chicken liver or 12 times more than in wheat germ. On of the important characteristics of L-ergotionein is that it doesn’t damage by cooking which doesn’t limit the variety of food preparation.

 

Other important antioxidant of white and brown mushroom is selen. Selen is needed for the antioxidant processes of the body. In these processes selen acts an important role in preventing colon cancer.

Az emberi szervezet számára létfontosságú mikroelemek között táplálkozás-élettani szempontból a szelén különleges helyet foglal el. Az ajánlott napi bevitel értéke az egyik legkisebb a mikroelemek között, életkortól és nemtől függően 60-100 μg. Ebből a csiperkegomba 100g-ja természetes mennyiségben kb. 10 μg-ot tartalmaz. A szelén bevitele azért vált nagy jelentőségűvé az elmúlt években, mert számos ország, pl. az Egyesült Királyság lakóinak többsége krónikus szelén hiányban szenved és ennek következtében számos hiánybetegség megjelenése és elterjedése figyelhető meg. A vegetáriánusok és a vegán táplálkozásúak a gabonafélékkel bevitt szelén csökkenése miatt veszélyeztetettek a szelénhiány kialakulása szempontjából, emiatt nekik kifejezetten ajánlható a szeléntartalmú táplálékkiegészítők, vagy szelénnel dúsított élelmiszerek (pl. dúsított csiperkegomba) fogyasztása.

 

 

 

 

 

Print Friendly