Gombában az egészség!

A gombák azóta játszanak szerepet az emberi étkezésben, mióta az ember tüzet használ az ételei elkészítéséhez. Talán régebben. Az ismert tény, hogy már az őskori emberek is begyűjtötték a vadon termő gombákat. Az ókori rómaiak úgy gondolták a gomba az istenek eledele, míg az ősi Kínában úgy vélték, a gombák Herkules erejével ruházzák fel a fogyasztóit. Úgy tűnik – bár nem tudatosan – de ezek az ősi kultúrák már tisztában voltak a gombák tápértékével. Ma azonban már azt is tudjuk, hogy az egészségre gyakorolt hatásuk is igen jelentős.

A növényekhez hasonlóan a gombák nagy mennyiségben tartalmaznak poliszacharidokat, fitotápanyagokat, ami erős rákellenes hatást biztosít számukra. Számos kutatás bizonyítja, hogy jelentős szerepük van a mellrák megelőzésében. Ez az aromatáz enzim gátlásának köszönhető, aminek következtében a női szervezetben normális marad az ösztrogénszint. A túlzott ösztrogén termelés ugyanis a mellrák kialakulásának egyik alapja. A gombák gazdagok antioxidánsokban is. Ilyen például a sok közül az L-ergothionein. Ezt a gombában nagyobb mennyiségben találjuk meg, mint a májban, vagy a búzacsírában.

A Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry tudományos folyóirat szerint a niacinban (B3-vitamin) gazdag élelmiszerek, mint pl. a gombák 70%-ban segítenek megelőzni, illetve késleltetni az Alzheimer-kór, vagy más kognitív rendellenességek kialakulását. Ezen túl a niacin csökkenti a homocisztein aktivitását a szervezetben, megelőzve ezzel a túlzott koleszterin termelődést, a szívbetegségeket, a stroke-ot, vagy a porckopásos betegségeket.

A gombák tápanyagokban, ásványi anyagokban is gazdagok. Jelentős mennyiségben tartalmaznak vasat, szelént, foszfort, riboflavint (B2 vitamin), pantoténsavat (B5 vitamint), rezet és cinket. Azon túl, hogy ezek mind jelentős antioxidáns hatással bírnak, az immunrendszer erősítésében, számos betegség megelőzésében fontos szerepük van. Tanulmányok igazolták, hogy a megfelelő mennyiségű cink gyorsítja a sebek gyógyulását, stabilizálja a vércukorszintet. A cinkből elegendő mennyiség már egy napi adag (100g) gombában is megtalálható.

A legtöbb kutatás a közismerten gyógyhatású gombák (a shiitake, a bokrosgomba, a pecsétviasz-gomba és a barna csiperke) hatásaira irányult. A legújabb kutatások szerint azonban a hagyományosan a boltok polcain is megtalálható fehér csiperkegomba legalább annyira előnyös hatással bír a rák megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében, vagy a koleszterinszint szabályozásában, mint a speciális gombafajok.

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*