Gombafogyasztás cukorbetegként

A cukorbetegség olyan általános állapot, amelyben a vércukorszint vagy pontosabban a vér glükóz szintje az egészséges szint fölé emelkedik. Becslések szerint Magyarországon jelenleg 772 ezer cukorbeteget tartanak számon, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.

Talán már sokan hallottak a glikémiás indexről (GI). Ez egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A cukorbetegeknek szánt étrendi tanácsadás elsősorban a legkevésbé feldolgozott ételek, például gyümölcsök, zöldségek, gombafélék, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, diófélék és gabonafélék fogyasztását javasolja. A legkevésbé feldolgozott élelmiszerek általában a kisebb hatást gyakorolnak a vércukorszintre.

TÉNYEK

  1. tápanyagokban gazdag: a termesztett gomba egy tápanyagban gazdag alapanyag a cukorbeteg ember számára.
  2. alacsony glikémiás index: a termesztett gomba segít a vér glükózszintjét normál szinten tartani és alacsony a glikémiás indexe.
  3. vérnyomás: a termesztett gombában található kálium bevitelével és gyakorlatilag a sómentességgel, a termesztett gomba segít a helyes vérnyomásban.
  4. testsúly kontroll: a termesztett gomba tökéletes testsúly kezelő, mivel alacsony a kalóriatartalma és magas rosttartalma növeli a telítettség érzését.

A termesztett gombák nem emelik a vér glükózszintjét

A gomba alacsony szénhidrátszinttel rendelkezik. Mivel a gombafélék szénhidráttartalma nagyon alacsony, a gomba GI értéke nullához közelít. Más szóval, a gombafogyasztásnak nincs valódi hatása a vércukorszintre, amely a cukorbetegek számára előnyös.

Általános glikémiás index (GI) táblázat

Glikémiás index Élelmiszerek
Magas

GI értékű

élelmiszerek

  • Szőlőcukor, kristálycukor és egyéb cukrok
  • Fehérlisztből készült pékáruk és tészták
  • Gabonafélék többsége (pl. gabonapehely, kukoricapehely, müzli, puffasztott gabonatermékek)
  • Burgonya (jól átfőtt/sült, püré)
  • Egyes zöldségek (pl. sütőtök, pasztinák, karórépa)
  • Egyes gyümölcsök (pl. görögdinnye, aszalt datolya)
Közepes

GI értékű

élelmiszerek

  • Méz
  • Fehér rizs, burgonya (közepesen átfőtt, sütőben sült)
  • Befőttek és lekvárok
  • Egyes gyümölcsök (pl. ananász, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök többsége)
  • Egyes zöldségek (pl. fehérrépa, cékla)
Alacsony

GI értékű

élelmiszerek

  • Étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaótartalmú)
  • Egyes gabonafélék (pl. árpa, hajdina, quinoa, barna rizs)
  • Hüvelyesek (pl. bab, lencse, csicseriborsó)
  • Tejtermékek (pl. tej, joghurt, kefir, túró, sajtok)
  • Diófélék és olajos magvak
  • Gyümölcsök többsége
  • Zöldségek többsége
Rendkívül alacsony

GI értékű

élelmiszerek

  • Húsok, vadhúsok és sonkafélék (pl. marha, csirke bárány, pulyka, borjú, fürj, galamb)
  • Halak és kagylók (pl. tőkehal, rák, makréla, szardínia, lazac, fésűkagyló, nyelvhal, kardhal, pisztráng, tonhal)
  • Gombafélék
  • Tojás
  • Vajak, zsírok és olajok
  • Alkoholok többsége

A termesztett gombák segítenek alacsonyan tartani a vércukorszintet

Az egyik ausztrál egyetem kutatói azt találták, hogy laboratóriumi állatok esetén a gombafélék csökkentik a vér koleszterinszintjét és a vércukorszintet, valószínűleg a gomba magas élelmi rosttartalmának köszönhetően, amely más, mint a zöldségekben található. Az embereken végzett további kutatások azt mutatták, hogy a porított gomba csökkenti a vércukorszintet étkezés után, különösen fiatal nőknél.

Ezenkívül a gombák más nagyon hasznos egészségügyi előnyökkel járnak mindazok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Például koleszterinmentesek, gyakorlatilag zsírmentesek és bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat. Olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét és ezért segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát, amely a cukorbetegeknél gyakoribb.

Forrás: http://www.australianmushrooms.com.au/health-nutrition/diabetes-and-gi/ és http://paleo.dieta-abc.hu/hogyan-legyel-paleo/glikemias-index-tablazat/

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*