Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések a csiperkegombáról:

nemhamozzuk

– Meg kell-e hámoznom vagy mosnom a csiperkegombát főzés előtt?

– A csiperkegomba termesztése során többnyire nem érintkezik a külvilágól származó fertőző anyagokkal. Szomorú tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, ami több szempontból is felesleges. Egyrészt időpocsékolás, mert nem egyszerű maga a hámozás. Másrészt pazarlás, mert ezzel értékes ásványi anyagokat és vitaminokat dobunk a szemétbe. A gomba B- és D-vitamin tartalma a külső 1-2 mm-ben koncentrálódik. Így a gombát ne hámozzuk, csak folyó víz alatt, gyors öblítéssel mossuk meg és tisztítsuk meg az esetleges szennyeződésektől, de ne áztassuk!

folyovizbenmosni

– Okozhat-e mérgezést a termesztett csiperke?

– Semmiképpen. A termesztett csiperkegomba az Agaricus bisporus nevű vadon is megtalálható csiperkegomba nemesített változata. A termesztéshez használt szaporítóanyaga (gombacsíra) zárt rendszerben készül, hosszú évtizedeken keresztül végzett nemesítő munka áll mögötte, kizárt a mérgező gombafajokkal való keveredése.

– Mennyi ideig fogyasztható a csiperkegomba?

– Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a csiperke a szedéstől számított 4-7 napig áll el hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még száraz, nem nyálkás, foltos, szaga nincs, akkor nyugodtan fogyasztható.

– Mennyi ideig kell főzni-sütni a gombát, hogy elkészüljön?

– A csiperkegombának elegendő 5-10 perc párolás, lehetőleg ne főzzük túl, hogy értékes hatóanyagai, vitaminjai megmaradjanak. A nagyobb méretű, nyílott gombafejeket vagy ujjnyi vastag szeletekre vágott steak gombát süthetjük magas hőfokon, serpenyőben akár 20 percig is.

– Mennyi csiperkegombát ehetek egy nap?

– A javasolt mennyiség 100 g naponta, ez 3 db közepes méretű gombafejet jelent vagy 1 db nagy méretű, nyílott portobello gombát, ami kiválóan grillezhető, tölthető, süthető. Ezzel a naponta elfogyasztott 100 g csiperkegombával már nagyon sokat tehet az egészsége megőrzésért.

– Hogyan terem a gomba?

– A csiperkegomba rendkívül érzékeny a különféle kórokozókra és kártevőkre (baktérium, konkurens penészgombák, állati kártevők stb.). A termőhelyiségnek tisztának, a levegő hőmérsékletének és páratartalmának, valamint az alapanyagnak is optimálisnak kell lennie a termesztés teljes ideje alatt. A termesztőházakban különböző polcokon vagy a pincékben a földön elhelyezett zsákokban indulnak be a gomba növekedéséhez szükséges biológiai és kémiai reakciók. Az első fázis az átszövetés, amely 14-17 napot vesz igénybe. Ilyenkor a gombacsíra micéliumszálai átszövik a komposztot.  Ezután következik a befedés, amely újabb 14-17 napig tart. Az átszövetett komposztzsákokat takarófölddel (tőzeg) kell befedni és tiszta vízzel locsolni a zsákokat. A gomba ebből nyeri a fejlődéséhez szükséges vízmennyiséget, mert a gomba tömegének 92%-a víz. További 12-14 nap elteltével kezdődik a letermesztés fázisa. A modern, bőtermő fajták 3-4 hullámban teremnek 4-5 napos szüneteket tartva. A csiperkegomba termesztési cikusa 9-10 hét, mintegy 65-70 nap. A letermett gombakomposzt talajdúsítóként újrahasznosítható a kertészetekben, kiküszöbölve ezáltal is a melléktermékek okozta környezeti problémát.

Print Friendly, PDF & Email