Húsvétkor is termesztett gombával

DSC4779A húsvéti hagyományos ételeket tökéletesen kiegészítik a termesztett gombafélék. Legyen az asztalon akár torma és sonka, akár báránysült, a csiperkegombából vagy laskagombából készült fűszeres párolt gomba vagy a gombaszósz remek társuk lesz.

A termesztett gombafélék, mint a csiperkegomba vagy laskagomba egyik nagy előnye, hogy egész évben teremnek, így mindig frisset találunk a piacon vagy az áruházak polcain. Sajátos, egyedülállóan karakteres ízű és illatú élelmiszerek. Gasztronómiai értékük kiváló, tápértéke és étkezési hatásuk kedvező. Fogyaszthatóak önálló ételként is, de ideális társuk húsoknak, zöldségeknek is, mondhatnánk, hogy igazi ételkülönlegességek.Tulips

A téli vitaminhiányos időszakban is nagyon jó alternatíva a csiperke vagy laska, ilyenkor sem kell lemondanunk a friss termékekről és a vitamindús táplálkozásról. Mindkét gombafélének jelentős a B- és D-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagok közül a foszfor, kálium, magnézium és csiperkénél a szelén. A húsvétot megelőző böjti húsmentes időszak alatt is hasznos társunk a gomba, mivel húspótlóként remekül hasznosítható. Az apróra vágott gombával könnyen kipótolhatjuk, kiegészíthetjük a hagyományos recepteket, amelyekhez darált húst használnak, ilyen például a fasírt, húsgombóc, palacsintatöltelék, tésztaszósz. Egy jó tanács, hogy a gombát mindig olyan apróra vágjuk, mint az a hús, amely mellett felhasználnánk, illetve ugyanannyi gomba és a hús keveréket használjunk, mint az eredeti receptben leírt hús mennyisége. Ha gombát keverünk a hús alapú ételekhez, akkor csökkenthetjük a napi kalóriabevitel, további tápanyagokat tudunk bevinni szervezetünkbe (B- és D-vitamin), gazdagítjuk az étel ízét és nem utolsó sorban csökkentjük a sótartalmat!

Láthatjuk, hogy felhasználása határtalan és egészségre gyakorolt jótékony hatása is bizonyított. Fontos, hogy ne hámozzuk, mert ezzel elveszítjük a bennük található értékes ásványi és tápanyagokat! Ha tartani szeretnénk a hagyományokat, de mégis egy kis újításra vágyunk, akkor próbálják ki húsvéti receptjeinket! Könnyen és gyorsan elkészíthetőek és az egész család körében garantált a siker!

easter-flowers

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*