Ízesítés só nélkül

Remek íz és megfelelő vérnyomás csiperkegombával

mushroom-group_GG

Az egyedülálló gombaíz

A csiperkegombának nagyon finom, zamatos, sós íze van, igen kedvelt alapanyag. Mi teszi a gombát ennyire finommá? A természetes glutamát adja ezt a mély ízt és teszi a húsfogyasztók és vegetáriánusok körében is igen népszerűvé. A glutamát egy aminosav, amely a fehérjével található meg minden ételben. A glutamátot a szervezet is előállítja, az izmokban és az agyban található nagy mennyiségben. A glutamát-szint és így az íz változik a gomba érettségi fokának megfelelően. A kinyílt, érettebb gomba gazdagabb ízű, mint a zárt kalapú gomba. A természetes glutamát felelős például a parmezán sajt , a szójaszósz, a szardella, a paradicsomszósz jellegzetes ízéért. Mikor extra glutamátot adnak egy ételhez, a sótartalmát 30-40%-kal lehet csökkenteni anélkül, hogy befolyásolnánk az ízletességet. Ezért azt javasoljuk, hogy adjon gombát az ételhez, így kevesebb sót igényel az étel. Valójában odáig is el lehet jutni, hogy teljesen mellőzi a sót és csak a gomba íze adja az étel karakterét. A természetes glutamátok megtalálhatóak a gombában, de ezt ne keverjük össze a mononátrium-glutamáttal, amelyet ízfokozóként használnak egyes ételekhez. A csiperkegombában természetes glutamát és nem mononátrium-glutamát van. Így már érthető, hogy miért szeretik annyian a gombát és,  hogy miért tudja pótolni a húst. Néha azt mondjuk, hogy a gomba a húsevők vegetáriánus választása, de így már világos, hogy a csiperkegomba miért teszi különlegesebbé és még finomabbá az ételeket.

Umami
Umami egy japán kifejezés, amelyet a tokiói kémiaprofesszor, Kikunae Ikeda alkotott meg 1908-ban arra, hogy leírja a shiitake gomba, a szárított hal és a tengeri moszat ízét. Az umami egy japán kifejezés az íz leírására. Az négy alapíz, a sós, keserű, édes és savanyú mellett a természetes glutamátot tartalmazó ételek adják az ötödik alapízt, amelynek a neve umami és a sós vagy húsos ízt jelenti. Úgy tűnik, hogy a glutamát és a sós illat kombinálása összekapcsolja az ízlelő idegpályákat a szaglás idegpályáival, amelynek eredménye egy nagyon kellemes íz.

csiperke_szeletegesz_GGA glutamát szerepe
A glutamát a bélrendszer számára a leghasznosabb. A glutamátot főként a bélhámsejtek bontják le, de ennek nem mindene szívódik fel a bélben. A glutamát egy jelátviteli molekula, amely jelzi a teltség-érzetet, a jóllakottságot az agynak, elkerülve így a túlevést. A szabad glutamát felszívódhat a gyomron és az emésztőrendszeren keresztül is, amit segít a belek összehúzódása, a gyomorsav szekréció és a véráram.  Úgy tűnik, a glutamát jóval többet tesz annál, mint ízt ad, szabályozza is étvágyunkat.

Vérnyomás
Ha szeretné vérnyomását egészségesen tartani, akkor azt javasolják,  hogy legyen fitt, figyeljen oda testsúlyára és egyen alacsony sótartalmú ételeket. Az ételekben előforduló só a nátrium-klorid, amely a nátrium részével hozzájárul a magas vérnyomáshoz. Az élelmiszerek címkéinek megfelelően azok az alacsony sótartalmú ételek, amelyeknek 100 grammja 120 mg-nál kevesebb sót tartalmaz. A kálium egy természetes ásványi anyag, amely egyensúlyban tartja a folyadék és elektrolit, vagy más néven a vízháztartást. A magas kálium és alacsony nátrium diéta segít megőrizni a megfelelő vérnyomást, ami viszont csökkenti a stroke esélyét. A csiperkegombának alacsony a nátrium és magas a kálium-tartalma.

Forrás: http://www.powerofmushrooms.com.au/health-nutrition/health-nutrition/flavour-without-salt/

gombaszeletGG

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*