Fehérjetartalom

DSC4819

A fehérje a szervezet számára alapvető tápanyag, nélkülözhetetlen energia- és tápanyagforrás. Saját fehérjéinket úgy állítjuk elő, hogy a bevitt táplálékot elemeire, aminosavakra bontjuk, és abból új fehérjéket készítünk. Így ezekre az elemekre, az aminosavakra van szükségünk. A fehérjéknek fontos szerepük van a szövetépítésben (izmok, szövetek), a vízmegkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ezen kívül számos anyag alkotórészei és több vegyület képződéséhez is szükségesek.

A fehérjék alkotóelemei az aminosavak. 20-féle aminosavat ismerünk, ebből 9 nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosav. Ezeket a szervezet nem tudja előállítani, hanem táplálékkal kell bevinnünk a szervezetünkbe, míg a nem esszenciálisat testünk elő tudja állítani az esszenciális aminosavak segítségével.

A következő aminosavak esszenciálisak:

 • fenil-alanin: pl. a tej kazeinje. Antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatása ismert.
 • izoleucin: tartalmazza a tojás, szójafehérje, tengeri alga, pulyka, csirke, bárány, sajt és hal.
 • leucin: a májban, zsírszövetben, és izomszövetben kerül felhasználásra, az utóbbi kettőben hétszer több, mint a májban. A csiperkegombában is megtalálható.
 • metionin: nagy mennyiségben található a szezámmagban, a halban, húsokban, egyes növényi magokban. Zöldségekben kiemelkedő a spenót, a burgonya és a főtt kukorica.
 • treonin: nagy mennyiségben tartalmazza a gomolya, baromfi, hal, hús, lencse és a szezámmag.
 • triptofán: főként a csokoládéban, zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfihúsban, szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgómagban, tökmagban, földimogyoróban található meg.
 • valin: megtalálható a túróban, sajtokban, halakban, szárnyasokban, földimogyoróban, szezámmagban, gombában és lencsében.

A gomba kiváló fehérjeforrás, ezen belül a fehér és barna csiperkegomba és a laskagomba tartalmazza a legtöbbet. Kutatások bizonyítják, hogy a gombák aminosav összetétele hasonló az állati fehérjékéhez, így a vegetáriánusok számára is remek húspótló. Az aminosavakat illetően a gomba gazdag leucinban, valinban, glutaminban, glutamin- és aszparaginsavban.

Esszenciális aminosavak aránya (az összes aminosav %-ban) a gombafehérjében

Faj Valin Leucin Izoleucin Treonin Metionin Lizin Fenil-alanin Triptofán
Sárga rókagomba 3,5 16,3 3,3 4,2 1,0 4,3 3,2 1,7
Sárga gerebengomba 3,9 14,5 3,2 4,4 1,0 4,2 3,4 1,4
Szürke pereszke 7,8 9,4 3,7 9,5 3,0 8,6 4,4 1,0
Fenyőpereszke 8,9 8,2 3,6 9,1 3,5 7,6 6,6 1,1
Csiperkefélék 4,4 7,5 5,0 4,8 1,3 6,5 4,9
Galambgombafélék 6,9 8,4 5,3 5,3 1,4 6,8 5,3
Standard fehérje 5,0 7,0 4,0 4,0 3,5 5,4 6,1 1,0

Teljes értékű fehérjéknek nevezzük azokat a fehérjéket, amelyek mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazzák, így a szervezet számára egyedüli fehérjeforrásként is tudják biztosítani a szervezet aminosav szükségletét, azaz szervezetünk számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat. Ilyen például a tej, a tojás, a hal és a gomba is.

A fehérjehiány fő tünetei a következők: DSC4779

 • súlyvesztés, mivel a szervezet saját fehérjéit bontja és fogyasztja,
 • vérszegénység,
 • májkárosodás,
 • negatív nitrogénegyensúly,
 • a vérsavó fehérjetartalmának csökkenése,
 • vérnyomáscsökkenés.

A gombafélék tehát nagyszerű proteinforrásnak számítanak, mert a fehérjéket felépítő aminosavak nagy részét tartalmazzák, illetve felépítésük hasonlít az állati fehérjékhez, így vegánok és vegetáriánusok számára is ideális a szervezetnek szükséges fehérjemennyiség biztosítására.

Print Friendly, PDF & Email