Antioxidánsok

Az élelmiszereinkből nagy mennyiségű antioxidáns anyaghoz jutunk hozzá nap mint nap. Az antioxidánsok feladata, hogy a sejtanyagcsere során felszabaduló nagy reakcióképességű, roncsoló hatású szabadgyököket megkössék, semlegesítsék. A szabad gyökök esetleges túlsúlya sejtkárosodáshoz, akár rákos sejtburjánzásokhoz is vezethet.

A csiperkegombában jelentős mennyiségű antioxidáns található. 2003-ban egy kutatás során 30 különböző zöldséggel összehasonlítva, három különböző analitikai módszerrel vizsgálva a csiperkegomba az 5. legmagasabb antioxidáns-kapacitású élelmiszer címet nyerte el. Azóta számos más kutatás, tanulmány megerősítette ezt az eredményt.

A csiperkében legnagyobb mennyiségben megtalálható antioxidáns az ergothionein, ami a gombán túl belsőségekben (májban és vesében), tojássárgájában, zabkorpában, búzacsírában, babban és egyes hagymafélékben fordul elő. Más gyümölcsökből, vagy zöldségekből még nem sikerült kimutatni. A csiperkegombában ebből az antioxidánsból négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein fontos tulajdonsága, hogy nem károsodik főzés hatására sem, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.

A fehér és barna csiperkegomba másik fontos antioxidáns hatású hatóanyaga a szelén. A szelén a szervezet antioxidáns folyamataihoz elengedhetetlenül szükséges. Az antioxidáns folyamatokban kap a szelén fontos szerepet, így segít többek között a vastagbélrák megelőzésében. Az emberi szervezet számára létfontosságú mikroelemek között táplálkozás-élettani szempontból a szelén különleges helyet foglal el. Az ajánlott napi bevitel értéke az egyik legkisebb a mikroelemek között, életkortól és nemtől függően 60-100 μg. Ebből a csiperkegomba 100g-ja természetes mennyiségben kb. 10 μg-ot tartalmaz. A szelén bevitele azért vált nagy jelentőségűvé az elmúlt években, mert számos ország, pl. az Egyesült Királyság lakóinak többsége krónikus szelén hiányban szenved és ennek következtében számos hiánybetegség megjelenése és elterjedése figyelhető meg. A vegetáriánusok és a vegán táplálkozásúak a gabonafélékkel bevitt szelén csökkenése miatt veszélyeztetettek a szelénhiány kialakulása szempontjából, emiatt nekik kifejezetten ajánlható a szeléntartalmú táplálékkiegészítők, vagy szelénnel dúsított élelmiszerek (pl. dúsított csiperkegomba) fogyasztása.

 

Print Friendly, PDF & Email