Beltartalom

A csiperkegomba a mindennapos táplálkozás egyik legfontosabb eleme kellene, hogy legyen. Beltartalmi mutatói alapján számos gyakrabban fogyasztott zöldséggel, gyümölccsel felveszi a versenyt.

Egy adag (100 g) csiperkegomba gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt (0 g), szénhidrát tartalma elenyésző (3 g), alacsony a glikémiás indexe (GI:2), alacsony a kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma (1 g), ellenben mikroelemekben igen gazdag. Íme néhány alapvető anyag, ami megtalálható a csiperkében: az összes B-vitamin, D-vitamin, magnézium, folsav, C-vitamin, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán.

A gombák nagy pozitívuma, hogy nagyon dúsak tápanyagokban és a cukorbetegek diétájába szinte korlátlanul beilleszthető, a vércukorszint beállításában hasznos segítség lehet. Fogyókúrázók számára az alacsony energiatartalom lehet előnyös.

A csiperkéről elmondható, hogy makroelem tartalma közepes, ám a kálium jelentős mennyiségben dúsul fel benne (46-49 000 mg/kg). Foszfortartalma szintén említésre méltó, egy kilogramm friss csiperkében körülbelül 10 300 milligramm fordul elő! Mivel ez a két elem nagy mennyiségben, nátrium viszont csekély mértékben van benne, fogyasztása minden korosztálynak javasolt. A mikroelemek (vas, cink, mangán, bór) a termesztett csiperkében kis mennyiségben fordulnak elő, hiszen a termesztőközegként használt komposztban kis mennyiségben vannak ezek az elemek. Ám 10 dekagramm csiperke elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén fogyasztásának felét.

A gombákban az alábbi anyagok találhatók nagy mennyiségben:

  • B-vitamin – az egészséges bőrért.
  • Foszfor – a fogak és a csontok egészségéért.
  • Kálium – a normális vérnyomás fenntartásáért.
  • Vas – az egészséges vérképzésért.
  • Szelén – az egyik legfontosabb antioxidáns.

A csiperkegomba legfontosabb beltartalmi mutatói:

Összetevő Mennyiség (100g-ban) Napi szükséglet – RDA (%)
Kalória 25 kJ 1%
Zsírok 0 g
Koleszterin 0 g
Szénhidrátok 3 g 1%
Fehérjék 3 g 0%
Élelmi rost 1 g 4%
VITAMINOK
C-vitamin 1,5 mg 2%
D-vitamin 0,45 µg 4%
B1-vitamin (thiamin) 0,1 mg 4%
B2-vitamin (riboflavin) 0,4 mg 25%
B3-vitamin (niacin) 3,6 mg 20%
B5-vitamin (pantoténsav) 2 mg 20%
B6-vitamin 0,1 mg 4%
Folsav 16 µg 6%
ÁSVÁNYI ANYAGOK
Kalcium 6 mg 2%
Nátrium 4 mg 0%
Vas 0,5 mg 3%
Foszfor 86 mg 9%
Magnézium 9 mg 2%
Szelén 9,3 µg 13%

Print Friendly, PDF & Email