Fitten tart!

A gombák – bele értve a vadon termő és termesztett gombákat egyaránt – nagyon kis mennyiségű, szárazanyag tartalomra vonatkoztatva mintegy 1,5-3% zsírt tartalmaznak. A friss tömegre vonatkoztatva ez még alacsonyabb, maximum 0,3% lehet. Ez a nagyon alacsony zsírtartalom mindemellett telítetlen, méghozzá többszörösen telítetlen zsírokat jelent. A csiperke esetében bizonyították, hogy a kimutatható lipidek mennyiségének mintegy 15%-a ergoszterol, ami a D-vitamin provitaminja.

A zsírtartalom mellett nagyon fontos megemlíteni, hogy mivel magas víz- és rosttartalmú élelmiszerről beszélünk, a csiperkegomba fogyókúrák és más diéták kiváló eleme lehet. Egy adag (100g) csiperkegomba ugyanis közel feleannyi energiát (92 kJ/22 Cal.) tartalmaz, mint egy alma vagy ötödannyit, mint egy szelet kenyér. Az alacsony energiatartalom mellett fontos szempont a magas rosttartalom, ami az emésztés szabályozásához elengedhetetlen.

Az előnyös struktúra mellett természetesen a gomba fogyasztásával nem csak rostot biztosítunk a szervezetünknek, hanem számos mikroelemmel és vitaminnal gazdagítjuk étrendünket. A szakemberek javasolják a csiperkegomba napi beillesztését az étrendbe, akár a “fogyasszon 3×3-féle zöldséget-gyümölcsöt” program keretében is.

A csiperkegomba energiatartalmának összehasonlítása néhány más, mindennapos élelmiszerrel:

Élelmiszer Energia (kJ/100g) Ajánlott napi energiabevitel
Friss csiperkegomba 92 1%
Friss barna portabella gomba 109 1%
Konzerv csiperkegomba 105 1%
Friss laskagomba 180 2%
Tojás 201 2%
Alma 218 3%
Tej 251 3%
Banán 373 4%
Marha bélszín steak 490 6%
Fehér kenyér 1114 13%
McDonald’s Hamburger 1118 13%
Müzliszelet, mézes, gyümölcsös 1424 17%
Burgonyachips, sózott 2290 27%

 

Print Friendly