Szuperélelmiszer

Egyre gyakrabban halljuk az elmúlt években a “superfood” – szuperélelmiszer kifejezést, aminek igazán egzakt definícióját még nem ismerjük. Egyes meghatározások szerint a szuperélelmiszerek olyan élelmiszerek, melyek kimagaslóan nagy koncentrációban tartalmaznak olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, melyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszer az áfonya, főként magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt. A szuperélelmiszerek közé leggyakrabban a magas antioxidáns tartalommal bíró bogyós gyümölcsöket, olajos magvakat, zöldségeket (brokkoli, káposztafélék, kelbimbó stb.), citrusféléket, a tengeri halakat (lazac, makréla, szrdínia stb.) és a magas kakaótartalmú csokoládékat sorolják. Ehhez a népes csoporthoz csatlakozott a 2000-es évek végén a csiperkegomba is.

A szuperélelmiszer definíciókat áttekintve elmondhatjuk, hogy a csiperkegomba jogosan kerülhetett be a szuperélelmiszerek közé, hiszen minden tulajdonsága megfelel a kívánalmaknak:

  • Olyan étkezési tulajdonságokkal bír, mint semmilyen más ismert zöldség.
  • Népszerű és széles körben nyersen is fogyasztható alapanyag.
  • Beltartalmi értékei eltérnek a hagyományos zöldségektől, annál többet nyújt mind összetételében, mind ízvilágában.
  • Egy adag több, mint 20%-át biztosítja hat esszenciális mikroelemnek: riboflavin, niacin, pantoténsav, biotin, réz és szelén.
  • A napfénynek kitett csiperkegomba egy adagja biztosítja a napi ajánlott mennyiségű D-vitamin bevitelt.
  • Alacsony a kalóriatartalma, de emellett igen magas tápértékű.
  • Alaptápanyagokat biztosít az emberi szervezet számára, anélkül, hogy növelné a só vagy telített zsírok bevitelét és így hosszú távú egészségügyi problémákat okozna.
  • Antioxidáns kapacitása hasonló, vagy gyakran magasabb, mint a közönséges zöldségnövényeké, köszönhetően a magas L-ergothionein tartalmának.
  • Számos kísérlet bizonyította egészségvédő, betegségeket megelőző hatását.
  • Bioaktív összetevőket biztosít az emberi szervezet számára, melyek erősítik az immunrendszert és segítenek megelőzni az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint a mell- vagy a prosztatarák.
  • Mivel termesztése nem függ a külső környezettől, így egész évben olcsón, frissen elérhető, fogyasztható.

7543200_orig

Print Friendly