November a cukorbetegség hónapja

A Nemzetközi Diabétesz Világnap minden év november 14, az inzulin felfedezőjének, Frederick Banting születésnapja, ezért november hónap az egész világon a cukorbetegség hónapja. 

header-diabetesSajnos a világon csaknem mindenhol egyre növekszik az érintettek száma, 2014-ben a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint a föld lakosságának 8,3%-a volt érintett, becslések szerint 2035-re pedig 205 millióval több beteggel kell számolnunk.

Kutatások szerint Magyarországon a lakosság 8,68%-a érintett és jelentősen nagyobb a probléma bizonyos régiókban, mint más országrészekben, 2011-ben a Nyugat-Dunántúlon 10%-ot is meghaladta a cukorbetegek száma. Összesen kb.  2-3 millió az érintettek száma kicsiny országunkban.

Elhízás és túlsúly 🙁

Közismert, hogy hazánkra nem kifejezetten jellemző a stresszmentes környezet, a kiegyensúlyozott életet biztosító társadalmi berendezkedés vagy az egészséges táplálkozást anyagi szempontból is segítő szemlélet. Nem csoda hát, hogy rengetek a túlsúlyos és elhízott ember.  A diabétesz kockázatát a túlsúly 8x-ra, az elhízás 40x-re növeli! A túlsúly pedig már nem csak a felnőttek problémája, egyre többen kerülnek ilyen állapotba már gyermekkorban is. A cukorbetegség terjedésének egyik legfőbb oka tehát az elhízás, illetve a növekvő várható élettartam, valamint a szűrések gyakoribbá válása is okként említhető.

Hogyan segít a termesztett gomba?gombaszeletGG

Egy adag termesztett gomba:

  • gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt (0 g),
  • szénhidrát tartalma elenyésző (2 g),
  • alacsony a glikémiás indexe (GI:2),
  • alacsony a kalóriatartalma (15 kcal),
  • magas a rosttartalma (1 g),
  • mikroelemekben igen gazdag, mint B-vitamin, D-vitamin, magnézium, folsav, C-vitamin, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán.

A gombák nagy pozitívuma, hogy nagyon dúsak tápanyagokban és a cukorbetegek diétájába szinte korlátlanul beilleszthető, a vércukorszint beállításában hasznos segítség lehet. Hogy hogyan, arról bővebben itt olvashat.

Milyen recepteket is készíthetünk termesztett gombából? Válogasson közel 100 receptjeink közül

cukorbetegseg_gomba

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*