Shiitake gombával a méhnyakrák ellen?

Mindenki tudja, hogy a gomba tápanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú kiegészítője lehet az étkezésnek. A legújabb kutatás azonban azt bizonyítja, hogy a gomba még a rák elleni harcban is szerephez juthat.

Egy japán gomba kivonata a kísérletekben elpusztította a méhnyakrákot okozó nemi úton terjedő HPV vírust. A humán papillomavírus (HPV) gyakran előforduló, rendkívül fertőző kórokozó, amely a bőrt és a test nyálkahártyáit, köztük a méhnyakat, a szájüreget és a garatot támadja. A nők több mint háromnegyede kapja el a vírust élete során, és a vírus egyes törzsei bizonyíthatóan méhnyakrák kialakulását okozzák.varietiesshiitakeGG

A Texasi Egyetem orvosi központjának kutatói azonban kimutatták, hogy a shiitake gombából kivont kombinált aktív hexóz vegyületek (AHCC) segíthetnek a HPV-vel összefüggő daganatok kialakulásának megelőzésében. Egérkísérletükben a kombinált aktív hexóz vegyületek 90 napon belül elpusztította a humán papilloma vírust és csökkentette a méhnyakrák növekedésének sebességét is.

A kutatást vezető Dr. Judith Smith szerint a kísérletek bíztatók, és elképzelhető, hogy az AHCC végül helyettesíteni fogja a jelenlegi HPV elleni oltóanyagokat.

A kombinált aktív hexóz vegyületek immunterápiaként működnek, vagyis olyan kezelésként, amely a szervezet saját immunrendszerét használja fel a betegség elleni harchoz. A humán és a laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az AHCC-k megnövelik a természetes gyilkos (NK) sejtek, a dendritikus sejtek és a citokinek számát és aktivitását, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet hatékonyabban reagáljon a fertőzésekre és gátolja a daganatok fejlődését.

A kutatás eredményeit az amerikai Nőgyógyász Onkológusok Társaságának a floridai Tampában megrendezett 45. éves konferenciáján tették közzé.

Two fresh shiitake mushrooms isolated on white backgroundA méhnyak a méh hüvelybe nyúló, mintegy 3 cm hosszú része, amelynek feladata a méhüreg fertőzéstől való védelme, a méhnyaknyák termelése és a spermiumok felvezetése a méhüregbe, továbbá a méhben termelődő mirigyváladék és a menstruációs vér távozásának biztosítása. Belső felületét élénkpiros mirigyhám, míg a külső méhszájat a hüvelyhámra emlékeztető laphám borítja. A méhnyakrák jellemzően a két hámfelület találkozásánál alakul ki. A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó rákos elfajulás (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) előzi meg. Méhnyakrák alatt a szövetekbe behatoló (invazív) daganatot értjük. A méhnyakrák döntő többsége (99%) laphámrák, és csak az esetek csekély hányadában fordulhat elő mirigyrák fordulhat.

Forrás: http://www.gombaforum.hu/2014/egeszseg/shiitake-gombaval-a-mehnyakrak-ellen/

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*