Shiitake

varietiesshiitakeGG

A shiitake gomba (Lentinula edodes) Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája van.

A shiitake világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 000 tonnát állítanak elő, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. Termőtestében valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag. Szárazanyag-tartalmának csaknem 14%-a aminosav, amelynek csaknem 40%-a létfontosságú.

shiitakeGG

A shiitake tartalmaz továbbá egy D-Eritadenin (DEA) nevű hatóanyagot is, ami csökkenti a koleszterin szintjét és segíti a keringési rendszert. Mindemellett ez a gombafaj kiváló vas forrás és antioxidáns is. A vas jelenléte az élelmiszerben a vegetáriánusok számára kulcsfontosságú, míg az antioxidánsok segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni harcban.

A shiitake gomba ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, amely jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Az immunrendszer egyik legjelentősebb támogatójaként ismert. Hatását a lentinán tartalom adja, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik.

Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4–5 szárított termő test elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös, hiszen ők gyakran szenvednek D-vitamin-hiányban.

A shiitake gombát lehetőleg ne áztassuk, mert hajlamos magába szívni a vizet, csak folyó vízben mossuk meg, ha szükséges vagy nedves papírtörlővel töröljük meg. Ahhoz, hogy megőrizzük a shiitake beltartalmát, hatóanyagait és utánozhatatlan ízét, lehetőleg pároljuk, pirítsuk olívaolajban 5-7 percig.

A gombák híresek húsos jellegükről, így sok esetben képesek az ételekben a húst pótolni. A shiitake kiváló ízt ad a leveseknek, felhasználható ízletes köretként, húsok feltéteként vagy hozzáadhatjuk akár pirított zöldség-keverékhez is.

Válogasson shiitake gombás receptjeink között!

Forrás: http://www.gombaforum.hu

 

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*