Fehér és barna shimeji

DSC_0360_GGA shimeji gomba vagy más néven bükkfa gomba (beech mushroom) a shiitake és az enoki után a harmadik legnépszerűbb gomba Japánban. Azért hívják bükkfa gombának, mert gyakran található elhalt bükkfán. Kelet-Ázsiában és Észak-Európában található meg a természetben.

Fehér tönkjük és fehér vagy barna kis kalapjuk van. A shimeji gomba nagyon egészséges is! Rengeteg B3-vitamint (niacin) tartalmaz, jó fehérje, rost és antioxidáns forrás is. Nem tartalmaz koleszterint, alacsony a kalóriatartalma és remek húspótló!

Keserű íze miatt nyersen nem fogyasztható, de főzés során a keserű íz eltűnik. Megfőzve roppanós, vajas-mogyorós az ízük és könnyen emészthető. Ne daraboljuk, egészben használjuk! Íze nagyon jól harmonizál a hirtelen sült húsokkal és a tenger gyümölcseivel, de remekül passzolnak a tésztafélékhez is!DSC_0359_GG

 

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

5 Responses to Fehér és barna shimeji

  1. Pingback: Spenótos, shimeji gombás kacsamáj | Paleo konyha

  2. Nagy Ildikó

    A barna és a fehér shimeji gombának keresem a tápanyag összetételét, kcal, zsír, fehérje, ch.
    Sajnos a csomagolásokon nem szerepel, és a neten sem találom. Kérem, szíveskedjenek megadni, amennyiben rendelkezésre áll az adat.
    Köszönettel

  3. agnes

    Kedves Ildikó, 100 gramm shimeji gomba tápértéke: 34 kalória; 2,24 g fehérje; 49 g zsír; 6, 79 g szénhidrát; 2,5 g rost, ez azonban nem hivatalos, validált adat. Jelentős a shimeji gomba réz, cink és kálium tartalma is. Fontos az is, hogy a friss gomba csomagolásán nem kell feltüntetni a tápanyag-összetételt.

  4. Nagy Judit

    Hogyan kell tisztìtani?-elég mosni,vagy lehúzzuk a ‘héjàt’mint a shampionnak?

  5. agnes

    Kedves Judit, a termesztett gombát NEM KELL meghámozni! Egyrészt időpocsékolás, másrészt ezzel értékes vitaminokat és ásványi anyagokat dobunk a szemétbe. A termesztett gomba értékes anyagai (pl. D- és B-vitamin) itt koncentrálódnak. Csak folyó víz alatt öblítse le gyorsan a gombát és kész. A shimejinél is ugyanez a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*