Süngomba

sungombaA süngomba (Hericium erinaceus), más néven majomfejgomba,  oroszlánsörény-gomba, yamabushitake vagy Pom-Pom blanc, egy ehető gombafaj a galambgomba alkatúak közül.

A felső test szálkás, tépett. Az alsótesten puha tövisek találhatók, közel egymáshoz. Ezek 2-5 cm hosszúak, 1,5-2 mm vastagok, a felületük deres. A gomba húsa fehéres színű, sűrű, kicsit szálkás konzisztenciával. A spóra fehér.

Fogyasztása

Mosás nélkül (különben teleszívná magát vízzel) kockára vágják és vajban vagy olajban megsütik. Ha szeletekre vágják, be lehet panírozni és úgy kirántani vegetáriánus rántott “húsnak”. Az állaga hasonlít a tengeri gyümölcsökéhez. Az íze a borjú-, vagy szárnyashúséra emlékeztet, enyhe kókusz-, citromfű- és gyümölcsös aromával.

Tápanyagtartalma

Az ásványianyag-tartalom a süngombában hasonló, mint a többi gombafajban, de esszenciális aminosav tartalma átlagon felüli. Egy tanulmány a 19 fajtából összesen 16-félét mutatott ki , azaz majdnem az összes, az ember számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza.

Termesztése

Kínában az oroszlánsörény-gomba termesztéséhez műanyag vagy üveg tartályokat használnak. Termőtalajnak fűrészport, papírmasszát, rizsszénát, kukoricacsutkát, cukornád- és gyapothulladékot használnak. Adalék lehet korpa, gipsz vagy szacharóz; különösen a búzakorpa hozzáadása vezet gyorsan növő és erős gombatesthez.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*