Szelénhiány? Egy lehetséges megoldás!

Hazai és európai szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kap a dietetikusok körében a szelénhiány, mint általános jelenség. Évtizedekig nem is hallottunk róla, a tudomány nem ismerte, ma viszont már tudjuk, hogy a hiánya számos komoly betegség kialakulásában szerepet játszik. Hogyan pótoljuk? Például szelénnel dúsított gombával. Magyar ötlet, hazai fejlesztés, bízunk benne, hogy sikeres lesz.

A szelén a talajban és kőzetekben található, felhalmozódik a növényekben, és ezúton kerül be a táplálékláncba. A szelén a legtöbb élelmiszerben jelen van, nagyon jó forrásai a diófélék (különösen a brazil diók), a halak és tenger gyümölcsei, a belsőségek (vese, máj) és a húsok. A gabonafélék, zöldségek, és más növényi eredetű élelmiszerek is tartalmaznak szelént, de a mennyisége a termőtalaj minőségétől függ.

Az emberi testbe számos szelenoproteinnek nevezett anyag vesz részt az immunrendszer erősítésében. Ezek az anyagok segítik a szervezetünket a szabad gyökök és rákos megbetegedések leküzdésében. Megfelelő mennyiségben bevitt szelén hiányában azonban ezek a funkciók lassabban, rosszabbul működnek, így immunrendszerünk folyamatos támadásoknak lesz kitéve. A hazai szelénbevitel a statisztikák szerint csupán fele a javasoltnak, így erősen javallott a folyamatos pótlása. Ez történhet táplálék-kiegészítőkkel, de egy jól megválasztott étrenddel sokkal jobb hatást tudunk elérni. Nagyon fontosak az olyan élelmiszerek, amelyek a szervezet szelénhiányát pótolni képesek: például a Szeleno-kenyér, vagy a szelénezett margarin. Az elsődleges vizsgálatok szerint a gomba is alkalmas lehet a szervezet szelénszükségletének pótlására, amennyiben azt termőtestében képes dúsítani. Így ennek a hiánybetegségnek a leküzdésében segíthet a szelénnel dúsított gomba, ami magyar fejlesztésű funkcionális élelmiszerként kerül hamarosan a polcokra.

Az áporkai székhelyű, magyar tulajdonú Bio-Fungi Kft. termékfejlesztési csoportja egy új gomba termékcsalád termesztéstechnológiájának kidolgozásán fáradozik. A kutatás során a termesztési technológia különböző pontjainál szervetlen és szerves szelén vegyületeket juttatnak be, annak érdekében, hogy a csiperkegomba a növekedése során azt fel tudja venni és be tudja építeni a termőtestekbe. Azt vizsgálják, hogy a termesztett csiperkegomba táptalajába adagolt szelén hogyan jut a gombába, és milyen mértékben lehetne növelni e gomba fogyasztásával szervezetünk szelénellátottságát.

Szelén dúsítás csiperkegombában, eredmények

Az eddigi kísérletek során azt tapasztalták, hogy a szelénsóval történt alapanyag kezelések nagymértékben befolyásolják a gomba szeléntartalmát. Az élesztős szelénoldattal nagyobb szeléndúsulást (majdnem másfélszerest) értek el, mint a vizes oldat esetében. A „kontroll gomba” – azaz a szelén-sóval nem kezelt táptalajon termett gomba – szelén-tartalma szárazanyagra számítva 1 mg/kg. Ez friss gombára nézve 0,1 mg/kg értéket jelent, hiszen a nyersgomba átlagosan 90% vizet tartalmaz, azaz 1 kg friss gombában 100 μg szelén van. Így egy étkezési adag, 20 dkg nyers gomba elfogyasztásával 20 μg szelén kerül szervezetünkbe. Célszerű lenne ennek a tízszeresét is ugyanennyi gombával a szervezetünkbe juttatni, mivel az már javíthatja szervezetünk szelénellátottságát és ez még a mérgező mennyiség alatt van. A cél, hogy ezt a maximálisan elérhető mennyiséget elérjék. 20 dkg csiperkéből készült étel elfogyasztásával 200 μg szelén bevitele lehetséges, ami a napi szükséglet felső határának csak az alsó értékét jelenti. Így tehát nem érheti el a toxikus tartományt, még akkor sem, ha más élelmiszerrel még jut szelén a szervezetünkbe, viszont elegendő ahhoz, hogy a szervezetünk számára megfelelő mértékben biztosítsuk ezt a nélkülözhetetlen mikroelemet.

selenium_shutterstock_54608104

Mire jó a szelén?

Szelén hiányában számos egészségi probléma jelenhet meg, bizonyos betegségek előfordulási aránya számottevően növekedhet, s kedvezőtlen elváltozások következhetnek be az emberi szervezetben. A fontosabb ismert, szelénhiánnyal összefüggésbe hozható tünetek a következők:

 • vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység,
 • az Alzheimer-kór előfordulási arányának növekedése,
 • bőrelváltozások, májfoltok, anyajegyek megjelenése,
 • szemlencse-zavarosodás,
 • daganatképződés, fokozott érzékenység a rákkeltő hatású anyagok iránt,
 • szívizombántalom, szívműködési zavarok, szabálytalan érverés,
 • a csecsemő- és gyermekhalandóság növekedése, hirtelen csecsemőhalál, kis születési súly,
 • visszamaradottság a növekedésben,
 • immunrendszeri problémák, a HIV-fertőzöttségre való fogékonyság növekedése,
 • terméketlenség, férfiaknál meddőség,
 • izomsorvadás, izomfájdalom,
 • májzsugorodás, hasnyálmirigy-gyulladás, a hasnyálmirigy sorvadása és rostos elfajulása,
 • Parkinson-kór.

Forrás: Helyi Termék Magazin

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*