Varázsszer a téli túléléshez: D-vitamin

Elegendő napfény nélkül télen igen kevés D-vitamint termel a szervezetünk. Hiányának nemcsak gyakoribb fertőzések, de hízás vagy depresszió is lehet a következménye. Ha mosolyogva szeretnéd túlélni a hideg hónapokat, mindenképp barátkozz meg a D-vitaminnal!

Miért fontos télen a D-vitamin?

A D-vitamint alapvetően szervezetünk is képes előállítani, de ehhez a bőrt elegendő napsugárzásnak kell érnie, ami késő ősztől már hazánkban kivitelezhetetlen. Így aztán könnyen kialakul a D-vitamin hiánya, mely számos betegségért lehet felelős. A probléma nem is olyan kicsi, mint gondolnánk, így nálunk is megrendezték az első D-vitamin napot, ahol kezdetnek dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense tisztázott egy félreértést: “Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben.” Bevitele tehát létfontosságú, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet viszont hivatalosan még mindig csak napi 200 nemzetközi egységnyi bevitelt ajánl. Ezzel szemben a szakmai társaságok szerint  napi 1500-2000 NE D-vitaminra lenne szükségünk az egészséges működéshez, de túlsúlyosok még ennél is több, 3-4000 egységnyit is bevihetnek.

Rákos betegségek megelőzésére is alkalmas a D-vitamin

Nemcsak a depresszió, de az asztma, a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás és az elhízás is kapcsolatba hozható e vitamin hiányával. A D-vitamin ugyanis segíti a kalcium beépülését a csontokba, amitől azok erősek és kevésbé törékenyek lesznek – enélkül gyakori csonttörések, csontrepedések tapasztalhatók már gyerekeknél is, nem is beszélve a régen rettegett angolkórról. A magas vérnyomásban szenvedőknek különösen fontos a megfelelő utánpótlás, mert enélkül veszélyes szívrendellenesség is kialakulhat. A D-vitamin hiánya mindezeken felül a mellrákkal is összefüggésbe hozható, a vizsgálatok szerint a hiányállapot 94 százalékban növelte a rák terjedésének esélyét. De az immunrendszer működésébe és a testsúly alakulásába is beleszól, megfelelő D-vitamin- és kalciumpótlással még a menopauza után elinduló hízás is megállítható.

Siralmas hazai helyzet

Mindezek ellenére Magyarországon az emberek 70%-a biztosan D-vitamin-hiányban szenved, tehát nem éri el vérükben a normál tartományúnak számított 30-60 nmol/liternyi szintet. Ennyi ember vitaminpótlása azonban sokba kerül: ha hazánk teljes lakosságának csak egy kicsit javítanánk a D-vitamin-szintjén, az évi 15 milliárd forintba kerülne – cserébe viszont ennek az összegnek a sokszorosát spórolhatnánk meg a betegségek megelőzésével.

Honnan tudhatod, hogy áll a D-vitamin-szinted?

Ahhoz, hogy megtudd, mennyi D-vitamin-pótlásra van szükséged, először a jelenlegi állapotoddal kéne megismerkedni, ez azonban nem is olyan könnyű: a háziorvos ugyanis egyelőre nem küldhet csak D-vitaminszint-ellenőrzésre laborba, így 4-7000 forintért ezzel foglalkozó laboratóriumokban kell vizsgálatot kérned. Persze vizsgálat nélkül is elkezdhetsz D-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztani: ilyen a hal, a szardíniafélék, kisebb mértékben a tej, a gomba és a tojás, de legmegfelelőbb a lazac, amelyből egy szelet már az egész napi szükségletet fedezheti. Ha ezek az ételek nem túl szimpatikusak, akkor maradnak a táplálékkiegészítők: a legtöbb multivitamin-készítményben van D-vitamin is, de nem túl nagy mennyiségben, így főleg ha gyermeked is van, érdemes beszerezni a vitamin-utánpótlást csepp formájában. A túladagolást viszont mindenképpen kerüld el – mint minden vitaminnál, itt is tartsd be az ajánlásokat, mert a D-vitamin felhalmozódása ugyanúgy veszélyekkel jár, mint a hiánya.

Mivel lehet pótolni természetes módon a D-vitamint?

Mindenekelőtt gombával, sokak számára meglepő módon a hagyományos csiperkegomba is jelentős mennyiségben tartalmaz D-vitamint. A Bio-Fungi Kft. kutatása eredményeként létrejött D-vitaminnal dúsított csiperkegomba termékcsalád fogyasztásával pedig akár a napi szükséglet többszörösét is elfogyaszthatjuk ételeinkkel! A kutatásról és termékekről további információ itt található.

Forrás: Life.hu

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*